Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Rabu, 21 Oktober 2009

Punctual..

Perkataan 'punctual' ni mmg lekat kat kepala aku since sekolah.. teringat masa sekolah ada ujian.. cari meaning perkataan.. On Time dan satu kelas tak dapat jawab... at last my English teacher cakap.. the meaning is "Punctual" so aku rasa lepas tu aku tak pernah lupakan perkataan tu..

Sekarang ni jam menunjukkan 3.14p.m.. Pada meeting pagi tadi aku telah meminta RO aku dtg ke bilik ofis aku pukul 3p.m utk membuat senarai laptop yg ada kat ofis aku serta check semua laptop dan serahkan kepada semua ahli projek aku. Insyaallah setiap seorg akan mendapat satu laptop untuk kegunaan projek. Ni haa.. sampai sekarang tak muncul2 lagi.. dah lebih 15 minit ni.. sekarang 3.16pm.. Aku dah start bengang..

Sebenarnya aku lihat kat sini macam ada satu budaya.. budaya datang lambat.. Pernah sekali aku pergi ke satu meeting.. tulis kat meeting tu 9.00am.. Tapi oleh kerana aku sesat, tak jumpa cari kat mana tempat meeting, aku sampai dlm 9.05pg.. Masa aku drive nak cari tempat tu.. aku dah sangat susah hati sebab aku akan lambat. Aku memang tak suka lambat, kalau boleh mesti nak dtg ikut time.. tapinya bila aku sampai.. tengok-tengok baru ada sorang dua jer... Bila aku ckp kat somebody yg dah dtg awal tu.. saya ingat saya dah lambat... that somebody cakap.. sini mmg mcm tu.. mmg org akan dtg lambat.. mmg betul.. 9.30 baru korum cukup.. alahai.. tak sukanya aku..

Tapi mmg aku perasan.. kalau kat sini.. meeting2 mmg ramai yg lambat.. kalau kita dtg awal mmg mestilah kena tunggu... Budaya USM ke tu? Kdg2 sampai rasa.. eh.. kalau aku gi cepat aku kena tunggu pulak.. tapi tula.. kalau gi lambat mmg tak sedap hati.. grr...

Anyway.. agaknya tu sebab wujud perkataan janji melayu.... kalau lambat sikit.. alaa.. janji melayu.. maknanya org melayu ni mmg suka mungkir janji.. ataupun tak punctual ekk..?

So.. aku rasa aku nak tukarlah.. tak mo jadi melayu lagi.. nak jadi org yg punctual.. bangsa mana ekk yang selalu punctual kalau ada apa2 appointment? India? Kang dikatakan "Auta Keling" plak... huhu..


~mel
xsampai2 lg budak ni.. nak kena ni..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan