Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Ahad, 13 Januari 2013

Ayam Percik

Ok dah lama tak masak ayam percik.. Tak tau apasal tak masak.. May be sebab mood xde dan yg penting xde santan fresh.. Selalu dok guna santan kotak segera jer.. Since this week pi pasar so dapatlah fresh santan.. So bestla untuk memasak ayam percik.. Actually resepi ayam percik & resepi ikan percik yg ada dlm kepala aku ni adalah resepi yg arwah mak aku ajar.. Yelah mak kan org kelantan.. So resepi2 kelantan ni bnyk ler yg aku tau..

Resepinya senang jer.. Tapi resepi aku ni agak2 jer semua kadar ramuannya.. Hehe.. Biasalah.. Istilahnya campak2.. :D.. Bahan2 yg aku guna:

Bawang merah
Bawang putih
Halia
Serai
Cili kering yg diblend jadi cili kisar
Garam
Gula
Asam keping
Ayam
Jgn lupa minyak utk menumis..

Kaedah nak buat sgt simple.. Mula2 kena wat kuah percik.. Tumbuk bawang merah, bawang putih, halia.. dan ketuk serai.. Tumis semuanya sampai naik bau then masukkan cili kisat.. Kalau nak pedas buh bnyk.. Klau xmo pedas kurangkan cili kisar... Bila cili dah naik bau & pecah minyak masukkan santan.. Hari ni aku guna santan singgit jer utk 6 ketul ayam yg gedabak2.. Kacau ramuan kuah tu.. Kecikkan api dan biar smpi pecah minyak lagi... Bila masak boleh la tutup apinya..

Lepas tu kuah tu dah siap.. Ambik ketulan ayam..panggang dengan mencurah sikit2 kuah pekat yg dibuat tadi.. Tadi aku just guna kuali ajaib yg aku beli kat langkawi aritu.. Sngat best aku rasa.. Tak rugi aku beli.. Aku just letak ayam tu dlm kuali tu.. Curah kuah sikit2 & tutup kuali ajaib tu.. bila dah naik bau.. Aku bukak kuali tu dan palingkan ayam2 tu dan curah lagi kuah hinggalah masak.. Kalau curah bnyk kali lg bagus.. Lg sedap sebab kuah tu menyerap dlm ayam.. So tadi 2-3 kali aku ulang curahan.. Yang bestnya guna kuali ajaib ni, ayam jadi lembut...tak mcm bila dipanggang bhg luar ayam jadi keras.. Eryna pun makan seketul ayam hari ni.. Nasi tak disentuhnya... Huhu

So itulah resepi ayam percik aku yg simple jer.. Tp cam chipsmore.. Kejab jer dah licin...

So malam ni xyah makan nasi yer... Limitkan nasi sekali sehari saja yer..


~mel
Menyesal lak tak beli kuali ajaib tu satu kat ibu mentuaku.. Xpe.. Kakak2 ajak pi langkawi lg tp pompua2 saja.. Lelaki dok umah jaga anak!!! Haha...



4 ulasan:

  1. Errkk ... Kakak ipar pun nak jgk kuali ajaib ... Hehehe ...

    BalasPadam
  2. dah try buat resepi ni...tq sbb share....hubby suka sangat...habis 5 ketui yg dimasak....anak n hubby yang habiskan...boleh buat lagi....hehehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. iyerlah dr. amy anonymous.. lain kali buat id blog senang nak tau sape yg menulis.. yg ni dpt teka sebab telo dia sama cam amy yg berhajat nak wat ayam percik ni aritu... huhu

      Padam
  3. hehehe..saje je nak buat 'mysterious' gitu...heheheh..tapi serious sedap resepi tu...main hentam jer...punya banyak bawang saya bubuh...

    BalasPadam