Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Jumaat, 8 Julai 2011

Allergik...

Esok 9/7/2011 genaplah setahun umur puteriku Eryna Zulaika. Genapnya usia Eryna setahun.. genap juga 2 tahun pemergian arwah bondaku yang tercinta... Al-fatihah.. Bagi aku, bergelar anak yatim piatu tanpa ayah tanpa ibu adalah satu kekosongan yg teramat sukar dilafazkan. Kalau dulu masa arwah mak ada, aku masih ada tempat utk 'balik kampung' walaupun tanpa kampung yg sebenar... seingat aku, sekembalinya aku dari NZ, di mana mak pergi di situlah 'kampungku'.. 2 tahun ini aku rasa amat sepi sekali tanpa mak...

Apa2 pun life goes on.. insyaallah..setiap kali hadirnya ulangtahun kelahiran Eryna, setiap kali itulah ingatan pada arwah mak semakin mendalam...

Eryna, puteri hatiku akan berusia setahun esok.. Kelasakkannya macam baby lelaki.. tapi mmg manja. Kat atas tu eryna pakai dress jahitan aku minggu lepas..comel tak? :P . Kelahiran eryna mmg ditunggu2 setelah aku terpaksa berulang alik hampir setiap minggu ke GH utk monitor perkembangan eryna sewaktu aku pregnant disebabkan masalah kesihatan aku. Eryna terpaksa di caeser lebih awal kerana masalah kesihatanku dan terpaksa terus berpisah dariku sewal kelahiran dan diletakkan di wad baby kerana degupan jantung yg bermasalah. Aku pula dimasukkan semula ke wad setelah lebih kurang 3 minggu balik ke rumah disebabkan berlaku pendarahan pd tempat caeser. Tempat operate tu dibuka semula dan dibiarkan terbuka dan tertutup sendiri. Hampir 3 minggu juga aku ditahan di wad hingga aku keluar.. keluar tapi tak ok lg... hingga skrg pun hematoma dlm perutku masih lg ada.. tak tau bila akan hilang. Sesekali ada juga aku cakap pd hubby tentng kerisauan aku dgn hematoma ini.. ingin cari alternatif medication.. tp kerisauan pula timbul... susahnya kalau aku kena hospitalise lagi.. eryna masih kecil...

Macam2 yg aku fikir sebenarnya.. anyway.. nak cerita sikit.. tentang ubat.. yer.. tentang ubat.. Semasa aku dimasukkan wad dan dibuka semula tempat operate setelah melahirkan eryna, aku telah diberikan pelbagai jenis ubat.. at least 8-10 biji sekali aku telan. Yang aku tak tahu adalah di antara ubat2 tu ada yg aku allergik... one of the antibiotiks. Mula2 aku di hospital tu ok.. tp makin lama aku rasa badan aku jadi kering... kulit2 aku jadi kering macam pasir.. plaster yg diletakkan utk menahan darah dari perutku mengalir mennyebabkan kulit perut mengelupas, merah2 dan macam2 lg... Bukan itu saja.. bila lap badan pun rasa tak selesa.. sakit, pedih dllg.. Masa dihospital mcm2 ubat sapu yg doktor beri utk hilangkan semua tu.. tp gagal.. yg paling sedih... sgt3 sedih.. ialah salah satu punca aku tak menysukan eryna... Aku sgt sensitif bila org tanya kenapa tak menyusukan eryna.. kenapa tak pam saja susu sentiasa... kenapa.. kenapa kenapa... kdg2 aku rasa cam nak tumbuk jer org yg bertanya tu.. pertanyaan macam tak menyusukan anak tu satu dosa besar... dan yg paling aku rasa sgt terkilan sebab aku mmg dah prepare.. sgt3 prepare utk menyusukan eryna.. segala kelengkapannya aku dah beli.. dari pam yg paling mahal & best, sampai ke tempat simpan.. Dan ubat antibiotik tersebut adalah salah satu punca aku tak menyusukan eryna...

Masa di hospital.. aku tak dapat nak pam susu eryna selalu.. Sebabnya.. aku tak larat.. puas aku minta utk dapat masuk kelas satu bilik seorg yg mula2 aku masuk masa lahirkan eryna.. tp tak dapat sebab penuh. Jadi terpaksa duduk satu bilik dua org. Itu bukan masalah sgt.. cuma plug utk digunakan utk pam susu tu berada sgt jauh dari katil... Aku perlu bangun dari katil... berjalan dalam 10 langkah utk pam dan duduk di atas kerusi utk pam... Bayangkan waktu itu perut aku terbukak tanpa dijahit dan berdarah!! Utk bangun pun aku perlu gunakan segala semangat yg ada... utk duduk di atas kerusi beberapa lama utk pam pun aku perlu guna segala semangat yg ada.... Sikit2 aku berjaya juga pam susu.. tapi banyak mana sgt laa...

Kemudian bila allergik makin teruk.. aku mmg terus tak mampu nak pam.. bila letakkan pam dibadan.. gatalnya Allah sj yg tahu.. even bila kena susu yg tertumpah.. aku menggelupur tak tahan.. siksanya Allah saja yang tahu.. Itu di Hospital.... Bila dah balik ke rumah... aku still makan antibiotik tu... allergik makin teruk.. mcm2 ubat aku letak.. sapu... tp sekali sapu satu bekas habis ubat tu... kulit aku dah macam pasir... bila usik terus bersepai... atas lantai tile rumah macam berpasir.. bila sapu segumpulan kulit aku dapat dikumpul... Utk pam susu mmg tak mampu.. sakit..gatal..perit..semua ada... Utk letak mulut eryna utk mengisap susu pun aku sakit.. tak tahan.. macam serba takkena dibuatnya... last2 aku berhenti mencuba... frust tu Allah saja yg tahu...

Nasib eryna hanya dapat disusukan oleh mommynya beberapa minggu sahaja.. dan mommynya sgt sensitif bila org dok tanya... kenapa tak susu badan.. kenapa.. kenapa... Allergik yg aku alami tu berlanjutan hingga ke selepas raya... eryna lahir 3-4 minggu sebelum puasa...

Alhamdulillah.. aku mencuba macam2 losyen.. dari yg didapati di hospital, hinggalah yg dibeli di Farmasi. Yang dibeli di farmasi tu alhamdulillah ada yg berjaya merawat allergik yg menyebabkan kulit aku over-dry. Tapi losyen2 tu bukan murah.. huhu..yg murah2 semua tak boleh pakai... yg mahal2 tu jugak yg berjaya.. bayangkan aku akan guna separuh botol besar yg berharga lebih RM20++ sehari... sebotol besar tu habis dlm masa 2-3 hari saja.. then terpaksa beli lain... (Kaya farmasi USM..huhu).

Inilah jenis losyen terakhir yg aku guna. Satu botol kecil dlm RM6.90. Ada vitamin E yg menghilangkan kekeringan kulit. Sekarang aku masih guna sebab ianya sgt bagus..

Apa2 pun ini semua pengalaman.. kalau nak ikut perbelanjaan masa aku allergik saja, mmg banyak.. beli losyen, beli saline, beli kapas, beli plaster & kit utk cuci perut dllg... Dan isi yg tergantung keluar dari perut aku yg ditoreh semula selepas caeser tu masih ada setelah 6 bulan.. aku pergi kerja dgn ada isi yg tergantung di perut... dan... tiba2 ianya hilang sendiri... (tercabut kot)...huhu.. Dan sampai sekarang.. hematoma ku kadang2 menyerangku dgn kesakitan... menusuk... tapi tahan jer la...

Dan kdg2 phobia ku melanda... takut je perut ku ter robek.. maklumla tiada jahitan disitu.. hanya mengharapkan ianya sambung sendiri...

Anyway... aku bersyukur masih berada di sini... masih mampu mengecapi bahagia.. melihat eryna zulaikha membesar... di samping merindui arwah bonda... Ya Allah... Berkatilah insan2 yg aku sayangi...

~mel
hari emo sedunia.. :'(

2 ulasan:

  1. Hepi birthday Yina, tahniah mama Yina tabah mengharungi segala rintangan...Yina setahun bermakna dah lebih 2 thun saya sekodeng blog ni.

    BalasPadam
  2. thnak you sis for skodenging my blog..haha :)

    BalasPadam