Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Sabtu, 5 Disember 2009

dialog..

Dalam pukul satu tengahari tadi... seorang isteri berkata..

"Abg, mel nak mandi jab la.. abg leh tengokkan ayam goreng atas dapur tak?"

"Err.. tengok jer kan, kalau hangus ke.. tengok jugak la kan".. kata si suami

Dalam hatiku berkata.. haiyaaa..kang hangus pulak ayam goreng yg aku inovasikan ilham dari ayam goreng kenduri hari tu... ayam goreng berempah dgn daun kari. Aku pun pergi semula ke dapur.. sambil ambik pinggan utk menghidang... tak jadi nak gi mandi. Tiba2 teringat pulak satu ketika dahulu, ibu mentuaku (masa tu belum jadi ibu mentua lagi) pernah cakap kat aku, kalau tak silap sehari sebelum raya tahun lepas.. Masa tu dia tengah masukkan pulut dlm ketupat kot.. ada rendang atas dapur.. ibu mentuaku meminta adik suamiku tolong kacaukan rendang atas dapur... sambil2 tu dia berkata..

"Ijal tu tak de nyer nak tolong kat dapur, kalau adiknyer memang rajin nolong2 kat dapur ni.. dia tu tak de la.."

Mengingatkan dialog ibu mentuaku suatu ketika dahulu terus menyebabkan aku KIV nak mandi.. tunggu sampai ayam habis goreng, hidang semua atas meja.. (aku masak gulai kurma telur ~kehkehkeh telur kawen xtra yg disimpan dlm fridge, sambal sotong & ayam goreng rempah berdaun kari). Siang2 time weekend ni boleh la masak bnyk2 sikit kalau xkuar ke mana2.. Settle semua dihidang.. cepat2 aku gi mandi (sbb dari pagi tak mandi dok mengemas & mengalih2 brg rumah).

Oleh kerana lapar.. aku makan bnyk jugak.. tengok si dia makan pun boleh tahan... aku tambah nasi dulu.. then tetiba dia capai periuk nasi (hehe..aku hidang dgn periuk nasi jer atas meja).. dialog last dia yg aku tak tahan.. terus kembang semangkuk macam belon dimasukkan gas helium..

Dialog dia...

"Rasa cam dah kenyang tapi kalau tak tambah rasa rugi pulak... "

Apa maksudnya tu... tahlah.. tapi aku interpret guna bahasa aku la.. terasa cam dipuji lak.. huhu.. kira puji tu kan? Ke aku perasan?? huhu... habis nasi seperiuk tghari td..


Anyway dalam hati ku berdialog jugak... "aku kena gak ajar dia masak sikit2 nanti.. manalah tau.... aku jugak yg susah nanti...."



~Mel
ke sebab time masak lom mandi?

6 ulasan:

  1. Kembang mcm belon tu.. Mujur x meletup

    BalasPadam
  2. Pezal memang ler ... Panaskan lauk tau ler dia ... Tu pun klu tak de org nak suruh ...

    BalasPadam
  3. hahaha.. klakar.. boleh lak tanya kalau hangus pun tgk jer.. hahaha..

    ajar mel jgn tak ajar.. nanti suruh dier lak masak utk mel

    BalasPadam
  4. hahaha.. klakar aa mel..
    ada ker hangus pun tgk jer..

    ajar dier mel... jgn tak ajar.. pastu nanti suruh dier masak utk mel pulak.. ekekeke

    BalasPadam
  5. ilmu memasak berguna masa dalam pantang nanti :P

    BalasPadam