Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Isnin, 18 April 2011

membebel...

Haaa... tetiba nak blog satu bebelan.. haha..

Ok.. seminggu dua ni aku mmg totally sgt2 sibuk. terutama utk set-up pengajaran dan teknikal arrangement utk program pensiswazahan guru (ppg). Dan aku juga terpaksa setup web utk 2 konference besar my school iaitu The International Conference on Early Childhood and Special Education (ICECSE) 2011 dan The International Conference on Measurement and Evaluation in Education (ICMEE) So setiap hari mmg tak ada masa untuk berpoya2 sama ada kat ofis atau di rumah. Rasa agak stress tp mujurlah hubby ku sangat memahami (ayat bodek) dan masa rehat sgtlah terhad.

At first utk PPG ingat aku akan bg taklimat & mengajar di kampus induk Penang semata-mata. Tapi last2 minit terpaksa ke Kota Bharu utk bg taklimat + mengajar di sana. So, Jumaat lepas aku terbang ke KB dgn family semua.. bawak semua laa.. kesian kat eryna nnt asyik kena tinggal.

Di KB aku bagi taklimat ttg group utk kursus2 dan ngajar Teknologi. Kalau ikutkan aku punya instruction, aku rasa clear semuanya. Tapi bila dah balik sini.. rasa macam student2 ni ramai yg tak dengar apa aku cakap.. tak follow instruction. Banyak betul email yg aku dpt... rasa annoyed pun ada.. geram pun ada.. huhu..

Ok.. sebenarnya nak bebel pasal tak ikut instruction la ni.. kebanyakan student PPG ni ada yg dah lama berkhidmat.. aku tau ramai yg excited dapat sambung belajar.. ada juga yg 50-50 nak belajar ke idak.. ada yang aku pun tak tahu sebab apa derang mintak nak sambung study. Anyway.. apa2 pun bila dah daftar, dah hantar surat perjanjian.. aku harap mereka fikir tentang tanggungjawab masing2.. belajar PPG ni boleh dikatakan free.. tak yah bayar yuran pengajian.. lebih kurang kerajaan peruntukan seorg guru/pelajar dalam RM42k seorg. Aku tak risau dgn yg mmg semangat nak belajar, tapi risau dgn yg 50-50 nak belajar ke idak tu... Aku hope that semuanya ingat tanggungjawab masing2 terutama kepada duit tax payer yg digunakan utk bayar yuran pengajian mereka ni.

Oleh yg demikian.. diharap mereka juga ikut instruction.. dengar betul2 apa lecturer cakap. Setakat ni mmg ramai yang tak ikut instruction. Jadi email aku mmg penuh dgn email2 yg tak ikut instruction, pastu tanya soalan yg aku dah terangkan dalam kelas dsbgnya. Dan kebetulan masa di KB, aku pinjam kereta kakak aku utk drive dari rumah dia ke USM Kubang Kerian, dan my hubby yg drive. Sementara tunggu aku mengajar, hubby dok blakang dewan kuliah and dengar aku punya lecture. Aku pun tanya dia balik, apa yang aku minta student2 ni buat.. dan hubby terangkan apa yg aku cakap.. tapi yg peliknya ramai student yg tak berapa nak faham/ikut apa yg aku cakap... errr... agaknya aku perlu kecek kelate ke atau perlu cakap Siam. But for me, sebagai guru tentunya mereka faham bahasa aku yang neutral ni walaupun bukan bahasa baku... huhu..

Lagi satu yang aku agak rasa terganggu adalah dgn SMS yg bertalu2 dtg ke henfon aku.. adoiilaa.. aku pun xtau mana derang dpt no henfon aku.. tpnya aku juga perlu privacy. They all sbg guru should know that. Kalau malam2 buta hantar sms tanya itu ini.. sorila aku takkan balas. Student PPG ni bukan sikit.. ada lebih kurang 1200 org. Bayangkan kalau 1/2 drp tu hantar SMS... atau 1/3 je dah cukup utk buat aku jadi gila.. haha... So.. aku harap laa.. cikgu2 PPG ni faham.. walaupun excited JGN SMS saya ya.. apalagi call.. huhu...

Anyway.. apa2 pun.. Selamat Datang semua guru PPG USM.. belajar rajin2.. jgn plagiat kerja2 org.. sy ada plagiarism detector.. huhu... dan yg paling penting, INGAT TANGGUNGJAWAB ANDA. Tiada siapa yg paksa anda belajar.. anda yg apply.. so please be the best!! GOOD LUCK!

~Dr. Mel (ada Dr. pulak kat depan tu.. hahaha)

2 ulasan:

  1. baiklah Doktor...rasa nak tumpang cubit je cikgu-cikgu tuh :)

    BalasPadam
  2. x payah la mbebel dr...nanti hlng smangat cikgu2 tu nak blajar bila dpt lecture yg mcm x brp ikhlas nak mcurahkan ilmu..ilmu dr. mmg tggi, tp pngalaman cikgu2 tu yg dah mengajar bbelas malah bpuluh thn tiada bandingannya..saya rasa kbykan mrk tentu lbh berusia drp dr.,so kalau x dpt hormati mrk krn ilmu mrk yg kurang tu, cuba la hormati mrk krn umur mrk yg lbh tua...x salah rasanya..x rendah darjat kita kalau menghormati org lain..

    BalasPadam