Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Khamis, 19 Mei 2011

Tentang Hidup...

Hari ni 19/5/2011.. cepat betul masa berlalu.. kalau ikut dalam google calender aku bahawasanya lagi 4 hari lagi gaji.. rasanya baru lagi dapat gaji.. dah gaji lagi?? haha... Bila check2 dlm purse.. duit ada RM200++ lg.. okla tu.. alhamdulillah dalam bank pun ada banyak lagi.. So still boleh online shopping lagi kan? :P Sebenarnya bukanlah aku nak hightlight kan aku ada duit.. just sebenarnya diri sendiri tertanya2 ke mana arah aku nak pergi.. Dulu2 time aku dapat PhD.. aku kata pada diriku sendiri.. ok.. this is the last one.. aku tak nak cari apa2 lagi.. enough with the title Dr.

Aku sebenarnya dah abis cita-cita.. haha... cuma kalau boleh aku nak kerja.. lepas tu bila balik rumah aku nak buat kerja2 rumah.. lain xde.. nak besarkan anak2.. hidup aman damai dan xde nak fikir masalah duit.. masalah nak beli apa2.. alhamdulillah aku rasa sekarang ni xde la aku rasa masalah2 tu.. Bila hujung bulan gaji tu cukup xperlu risau nak tunggu gaji, then, kira baguslah untuk aku. Boleh ke sana sini nak naik flight boleh.. nak drive boleh.. nak gi mana2 tak perlu kira2 sgt.. which is for is quite good...



kulit pisang
GAMBAR HIASAN: Gambar kulit pisang atas meja aku.. huhu.. baru lepas kena ngapp!!

Anyway, sejak akhir2 ni aku rasa preassure sebab aku tgk kat tempat kerja aku masing2 sibuk.. Dekan aku pulak macam anggap org yg selesa dgn kedudukan sekarang ni macam xproduktif.. entahlah.. aku malas laa.. frankly speaking dulu aku mmg tak terfikir nak jadi lebih dari sekarang.. tp tekanan di tempat kerja macam memaksa pulak aku jadi lebih dari sekarang.. aku xmola balik rumah fikir hal kerja.. boleh?? Tapi tak boleh laa... Kalau boleh aku balik rumah nak jahit baju.. nak wat beg.. nak jahit manik...hihi.. tanpa fikirkan hal2 kerja yg memenatkan. Tapi sebagai pensyarah, satu masalahnya bila student tak faham... kadang2 mereka ingat pensyarah ni cam kerja 24jam.. sedangkan pensyarah pun ada family.. dan ada life yg ingin dikecapi...

Tapi mlm tadi (actually awal2 pagi waktu eryna bangun nak susu pkl 3.30pg).. aku terbaca email dari seorang pensyarah di pusat pengajian aku.. start hari ni dia bersara sepenuhnya dari mengajar... sebelum ni dia dah bersara pd umur 55 thn tpi dia sambung kontrak hingga hari esok.. bila mana umur dia genap 66 tahun 3 bulan. Beliau lebih tua dari arwah mak.. tapi tak nampak tua.. sgt cergas.. sgt merendah diri, sgt keibuan.. Beliau ada hantar email selamat tinggal utk kami semua... dan bila aku baca sedikit sebanyak berlinang air mata aku.. dan sedikit sebanyak aku rasa lega.. yaa... lega..

Pesanan Beliau:
Elakkan daripada perasaan ‘iri-hati’ di antara kita disebabkan ‘anugerah duniawi’ --kerana perasaan sedemikian akan melemahkan sifat syukur-dan-sabar dalam diri kita, dan mungkin juga melemahkan keyakinan kita bahawa “Rezeki itu adalah dalam ketentuan Ilahi (Allah)”; dan “Berusahalah UNTUK MENDAPAT (KEREDHAAN) ALLAH” dalam masa yang kita “bertugas untuk Institusi” – kerana Allah Maha Mengetahui dan Kekal, manakala Institusi akan juga Fana, walaupun jangkaan hayatnya lebih panjang daripada kita/ individu.


Aku rasa lega.. sebab.. aku tidak mahu anugerah duniawi tp seperti dipaksa untuk melaksanakannya.. aku tak mencari apa2 lagi... kecuali keredhaanNYA.. sebab aku rasa.. alhamdulillah.. aku bersyukur dgn limpah kurnia yang diberikan olehNYA... Lagipun.. berapa lama sgtlah umur kita utk terus mengejar duniawi... entah esok entah lusa kita dipanggilNYA..



~mel
p/s cuma tula kan.. kdg2 tertekan disebabkan oleh tekanan individu yg lebih berkuasa!!

2 ulasan:

  1. touching giler ayat 'ibu' tuh..terus rasa bersemangat sbb dah nampak dgn jelas apa yg perlu dicari. thx for sharing :)

    BalasPadam