Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Selasa, 1 Februari 2011

Plan..

Ini dia cream cheese yg beli yg beli kat kedai Arab tadi... harap ok..

Huhuhu... Dah berapa lama aku plan nak wat carrot cake.. tapi tak jadi2.. Dulu time di New Zealand mmg feveret aku buat carrot cake ni.. sebabnya carrot kat sana segar2 dan bahan2 mudah dapat.. especially cream cheese utk topping yg mmg sedap... Tadi hubby ajak ke depan masjid USM.. kat depan tu ada gerai pak Arab. Hubby selalu beli cheese utk wat kudap-kudapan kat situ dengan harga yg agak murah dlm RM3 atau RM3.50 utk satu kotak.. ada 8 kiub dlm tu.. kalau di Supermarket biasanya kalau yg cam tu dlm RM8-10. Mmg murah dan sedap. Tadi time ikut hubby ke sana... aku ternampak satu tin cream cheese Arab.. terus teringat akan topping carrot cake yg biasanya guna cream cheese.. So aku rembat setin (tiga inggit jer)..

So.. tadi cari ler resepi carrot cake feveret aku.. yg feveret aku ni moist carrot cake.. ada letak walnut + nenas dlm tin.. ingat esok nk buat.. kalau ada masa.. dan kerajinan..huhu.. tapi aku tepekla resepi tu kat sini.. esok kalau nk wat boleh rujuk kat blog sendiri jer.. :P

Ingredients
2 cups all-purpose flour
2 teaspoons baking powder
1 1/2 teaspoons baking soda
1 teaspoon salt
2 1/2 teaspoons ground cinnamon
4 eggs
1 1/2 cups vegetable oil
2 cups white sugar
2 3/4 cups shredded carrots
1 (8 ounce) can crushed pineapple, drained
3/4 cup chopped walnuts
1 cup flaked coconut

Directions
Preheat oven to 325 degrees F (165 degrees C). Grease and flour a 9x13 inch pan. Mix together the flour, baking powder, baking soda, salt and cinnamon. Set aside. In a large bowl, mix sugar, oil, and eggs. Beat in flour mixture. Stir in shredded carrots, crushed pineapple, chopped nuts and flaked coconut. Pour into prepared pan. Bake in the preheated oven for 35 to 40 minutes, or until a toothpick inserted into the center of the cake comes out clean. Allow to cool. Frost with Cream Cheese Frosting and sprinkle with toasted coconut. Enjoy!

~mel
harap plan menjadi la... huhu...

1 ulasan:

  1. murah gila...nnt dah siap tayang sini na...nak cuci mata :)

    BalasPadam