Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Jumaat, 25 Februari 2011

Siakap Stim

Aku tak ingat hari apa aku masak siakap stim ni.. Ahad last week hari tu kot.. pada hari Sabtu tu kak @aziefauzi_kl(Mummy meera) dtg ke rumah dgn bff dia kak lis. Mummy meera dok kl dan last time kami jumpa was raya tahun lepas bila Mummy Meera dtg Gombak. Ptg tu aku bawak Mummy meera pi kat kedai jeruk pak ali utk beli jeruk. Tengok2 kat kedai jeruk tu ada jual my feveret mangga muda. So aku belilah setengah kilo (RM1.50). Sambil tu adalah jugak beli sedikit jeruk utk makan sendiri.

Sebenarnya plan nak masak siakap stim ptg tu.. tapi hubby pulak xnak sebab dia nak pi tengok bola di stadium usm..dia suh masak simple2 jer.. so mlm tu aku masak burger je la.. So plan utk masak siakap stim tunda ke keesokan hari nya.

Waktu nak buat stim ni aku main belasah jer.. bubuh ape jer yg ada dlm peti ais. So kat sini nak kongsi ler resepi siakap stim aku yg main belasah.. main campak2.. as long as jadi.. alhamdulillah sedap juga rasanya.. :P


Siakap Stim, originally uploaded by melati.a.

Bahan-bahan
Seeokor ikan siakap (saiz ikut suka hati :P)
Sedikit tepung
Halia, Lengkuas, Bawang Merah, Bawah Putih, cili merah/cili padi (ditumbuk)
Boleh tambah serai juga (tp time masak ni xde serai kat umah)
Sebiji mangga muda
garam secukup rasa

Cara Membuatnya
Ambil tepung dan sapu rata pada ikan siakap yg telah disiang dan dibasuh bersih. Sapu rata juga garam ke seluruh badan ikan (ikan panggil badan ke?). Kemudian letakkan ikan di dalam bekas yg sesuai dan gaulkan pula dengan bahan-bahan yg telah ditumbuk. Kemudian masukkan mangga muda yg telah diracik @ kalau nak boleh tumbuk sedikit tp jgn lumat sgt. Pastikan semua sebati dan letak ikan dlm bekas tersebut ke dlm pengukus. Dlm 10-15 minit ikan pasti akan masak dan kuah stim akan terhasil dari air kukusan tersebut. Tapi kalau anda suka banyak kuah, boleh la letak sedikit air dlm bekas berisi ikan tadi. Boleh juga tambah sedikit gula kot sekiranya anda ingin ada rasa manis2 sikit. Setelah dingkat bolehlah dihidang terus.

Biasanya utk aku dan hubby akan beli ikan sederhana besar.. makan ikan siakap stim dgn nasi sikit.. tp lepas tu ratah.. perghhh.. memang ngam. Idea utk guna mangga muda tu aku try je.. tp alhamdulillah menjadi.. rasanya juga sedap. Sesape yg ingin mencuba boleh la guna resepi ni. kalau tak de mangga muda bolehla guna asam jawa.. cuma aku rasa mangga muda ni kaw sket rasanya...

~mel

5 ulasan:

  1. Sila baca balik pos ni.. tadi lom siap laa.. huhu

    BalasPadam
  2. Bila nak repeat ni, mcm nampak ada lg mangga muda tu...

    BalasPadam
  3. Sila beli ikan siakap.. skrg xde ikannya.. :P

    BalasPadam