Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Rabu, 13 Mei 2009

melayu..


Sebelum aku outstation ke kelantan, genting + PD hari tu, ada seorang lelaki datang ketuk pintu ofis aku. Bila tengok muka dia, aku terus cam (seorang salesman keretayg aku kenal).. so aku pelawalah masuk.  Bila dia masuk dia dok citer lah dia skrg ni bukak kedai stationery, printing, dllg yg seangkatan dgnnya. Dia cakap kalau aku ada ape2 nak buat bolehla gi kedai dia atau call dia (promote la tu). Aku pun cakap insyaallah...

Tiba2 aku teringat yg aku perlukan name kad (business card) sebab kad aku dah nak abis + yg dulu tu ada silap sikit. So aku pun tanya dia, dia ada buat tak? Dia cakap ada.. aku cakap kalau cam tu aku nak order sekotak. Last time aku buat RM30 sekotak tu.. Pastu aku teringatkan kakak aku dok sound aku sbb aku xde cop salinan disahkan benar time dia nak mintak aku sahkan sijil dia.. so, aku orderlah sekali jenis yg cop ada ink sekali. Pastu aku fikir dah alang-alang order, aku order la lagi satu cop nama aku yg ber ink juga, sebab senang yg jenis gitu. tak yah bawak stamp pad ink merata2.. especially time aku gi menyelia student praktikum.. ada borang nak kena cop.. so senangla bawak  yg jenis berink cenggitu. 

Yesterday, mamat yg aku order barang2 tu call cakap semua dah siap, dia nak hantar. 
Masa aku order tu aku dok budget2 ketiga2 barang - name card + dua cop berink agak2 less than RM100. Masa aku buat name card aku dulu sekotak harganya RM30 and the chinese yg buatkan tu pun deliver ke ofis aku, style ni jugakla..  so, aku budget mesti less than RM100 laa.. takkan ler cop tu berpuluh2 inggit kan.  

Bila mamat tu sampai dia bawakla ketiga2 barang tu (cam gambar kat atas tu).. aku tgk..okla puas hati.. tapi bila dia keluarkan invois.. terkedu aku.. RM135.00!!!

Biar betul!! Giler ke ape.. macam harga minyak hitam bila service kereta jer! Aku tengok muka dia, but say nothing. Aku bukan tak de duit tapi dalam hati aku menyumpah. Mcm ni ke melayu nak berniaga.. aku order tu tujuan aku nak tolong dia, aku boleh jer order kat chinese yg aku order name card mula2.. tp bila dia ckp baru bukak kedai, aku fikir why not aku tolong dia gak. But RM135 utk ketiga2 brg tu mmg aku rasa cekik darah giler.. Name card RM35, Stamp-pad berink nama aku RM55 + salinan disahkan benar RM45, gila betul harga tu. Aku tak mintak kurang harga2 tu.. tapi dalam hati aku cakap.. walaupun aku dah kenal dia.. sorryla.. lain kali kalau dia ketuk ofis aku kalau aku tgk muka dia aku takkan order ape2..apalagi nak tolong org melayu cam dia. Hampeh!!



Pesan aku kat melayu2 di luar sana.. mmgla kita nak untung bila berniaga tp biarlah berpatutan.. sia2 jer dari ada org nak jadi pelanggan tetap terus tak hingin nak berurus niaga dgn kita lg.. disebabkan kerakusan nak mengaut untung cepat... 


~mel
manalah melayu nak maju... grrr...



2 ulasan:

  1. bukan nk memburukkan melayu & membanggakan bangsa cina tapi itu hakikat

    melayu kejar untung cepat, berniaga sehari dah nak tukar kereta baru + idealogi pelanggan lari, pelanggan baru datang walhal pelanggan lama tue akan wat iklan tak berbayar complain pasal service yg tak seberapa.

    cina kejar pelanggan sampai melekat. sanggup wat ape saja asalkan penggan setia dengan dia. peniaga cina pakai kereta buruk pun xpe. asalkan pelanggan setia.

    that's what they should think about

    BalasPadam
  2. tula pasal.. bila la melayu ni nak berubah...

    BalasPadam