Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Ahad, 2 Januari 2011

Quilt for eryna

Aku ni sebenarnya ada macam2 yg aku nak buat.. tapi masa jer yg tak de.. senarai projek yg aku nak buat mmg panjang.. sampai ada gak yg lama terbengkalai.. bila free baru sambung.. maklum ler aku ni ada mcm2 hobi..

Anyway..salah satu mende yg aku teringin sangat nak buat adalah quilt tampal2 selimut utk eryna.. dah lama sangat nak try buat..So, memandangkan cuti panjang minggu ni, so aku luangkan masa utk buat quilt ni.. Actually susah nak buat quilt ni rupanyer.. dimension kena tepat.. jahit pun kena ikut dimension.. dllg.. quilt yg aku buat ni adalah design yg paling simple.. maklumler first time kan.. tengah2 buat bukak balik laa.. jahit tersengetla.. depan ok belakang kedut laa.. Mr. Hubby mmg sentiasa bagi semangat.. bila aku cakap macam tak jadi jer.. dia cakap.. okla tu..quilt mmg camtu.. naik balik semangat aku..huhu..

So.. kat bawah ni hasil quilting aku hujung minggu ni.. xdelah cantik sgt.. for me okla utk percubaan pertama.. insyaallah ada masa.. aku try lagi..yg penting jgn putus asa kan...

First process memotong perca2 kain utk dijahit satu2.. rumit gak ni..kena hati2 potong & jahit..

Quilt yg telah dijahit.. haha.. adalah kesengetan sikit.. dah malas nak betulkan.. :P

Walau apapun aku puas hati dgn hasil kerja aku ni... rasa cam nampak cantik.. alhamdulillah.. nnt cuti panjang kita buat lagi yg lebih cantik, menawan dan booooommmm!! :D

Paling penting sekali.. thanks to dearest hubby yg sangat prihatin dgn hobi2 aku ni dan tolong take care of eryna diwaktu aku sibuk mengadap mesin jahit.. plus tak komplen dengan rumah yg bersepah2 dgn perca2 kain + benang2 bertaburan.. :P

~mel
what's next??

9 ulasan:

  1. huhu.. cantik ler tuh... untuk 1st time jahit mmg ok sangat dah.. xde nampak pon senget nyer... so.. jahit banyak2 ya sis.. pastu tunjuk kat sini.. suka tgk..

    BalasPadam
  2. This is sweet.. My first project I made for my baby (who is now 9) was a square patch quilt.. I didn't even know what I was doing back then, no idea about batting or designer's cotton.. the quilt has been passed down to my nephew and niece.. :)

    Hope you do not mind me showcasing this quilt down at my shoppe - mybotangshoppe.blogspot.com

    BalasPadam
  3. @mama mirza.. skg tgh projek jahit manik pulak.. tunggu scrap bag dari jepun then start projek lagi satu :)

    @Sohana hihi.. of course.. it's my pleasure to have this quilt showcased in your blog.. :)

    BalasPadam
  4. congrats Mel. satu sbb berjaya hasilkan satu quilt dan lagi satu sebab dapat difeature kat blog org lain. perghhh

    BalasPadam
  5. cutenyer..suka warna biru... :D
    teruskan menjahit & quilting ek.. :D

    BalasPadam
  6. As-salam..
    ..bila dah siap cantik kan? suka la dengan susunan warna dan edging dia.. ;D

    BalasPadam
  7. Bila nak buat saiz XL punya pula ni?

    BalasPadam
  8. cantik..pandainye..yana pun nak try gak buat...tapi ntah tahun bile ntah..huhuhuuh

    BalasPadam