Our sweet little baby...


Birthday Tickers from WiddlyTinks.com

Selasa, 28 April 2009

nasi tumpang


nasi tumpang, originally uploaded by melati.a.

One of the best thing dlm trip ke kelantan weekend ari tu adalah pasal makan. macam2 we all try. Dan dlm meeting yg last di HUSM kitorg dihidang dengan nasi tumpang. Rupa nasi tumpang tu seperti di atas.

Dalam bungkusan tu ada macam nasi impit sebenarnya. Tapi berbentuk mcm bungkusan daun pisang tu... lonjong. mengikut kata org kelantan yg join meeting tu, nasi dimasak lembik2 dan time panas2 lepas masak dimasukkan dlm daun pisang. Tu yang jadi mcm nasi impit dan berbentuk lonjong cam daun pisang tu..

Di bahagian atas, hujung yg besar tu.. diletakkan lauk pauk.. ada udang masak pedas.. serunding ikan yg sangat sedap (aku rasa), dan ada ayam masak merah. Kawan aku pun ckp nasi tumang yg kami makan tu sedap.. tapi rugi sbb time tu aku dah bfast kat hotel.. so tak dpt pulun nasi tumpang tu bnyk2..huhu..

Anyway.. kalau anda ke Kelantan... silalah rasa nasi tumpang ni.. worth the try... :). Aku rasa nasi tumpang ni ada sikit2 mcm lontong kering johor tapi ada beza sikit.. if you go to johor then try lontong kering lak... :)


~mel
tingin lak nak makan nasi tumpang lg..

5 ulasan:

  1. x pernah makan lagi ni, nnt nk try bila sampai kelate

    BalasPadam
  2. bila la nak gi kelate tu..

    BalasPadam
  3. wah sblm ni ada p klantan xpenah lak jumpa nasi mcm ni ^_^

    BalasPadam
  4. mmg susah sikit nak juma nasi tumpang ni.. agak2nya kat temat2 tertentu kot.. kena tanya org kelate la bila gi sana.. ni pun kebetulan dpt merasa..

    BalasPadam